You dont have javascript enabled! Please enable it! Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων - Μαντείον

Όταν έρχονται τα Χριστούγεννα, το αλεξανδρινό, το εντυπωσιακό λουλούδι με τα χαρακτηριστικά κόκκινα φύλλα έχει την τιμητική του! Γνωστό και ως ποϊνσέτια ή «αστέρι της Βηθλεέμ», το αλεξανδρινό συμβολίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και κάθε Δεκέμβριο το συναντάμε παντού γύρω μας, στολισμένο σε σπίτια και καταστήματα. Με καταγωγή από το Μεξικό, η ποϊνσέτια οφείλει το όνομα της σε έναν αμερικανό πρέσβη που πριν από δυο αιώνες πήρε το λουλούδι στη χώρα του, απ’ όπου σταδιακά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για τη φροντίδα του αλεξανδρινού για να το κρατήσουμε λαμπερό και όμορφο στις γιορτές, καθώς και την κατάλληλη περιποίηση για να το διατηρήσουμε μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.

Οι ποϊνσέττιες είναι χαρακτηριστικές από το χρώμα των φύλλων που τριγυρίζουν τα μικροσκοπικά της λουλουδάκια στο κέντρο, φύλλα που συνήθως είναι κόκκινα, αλλά και λευκά ή ροζ.  Το ύψος τους ξεκινά από τα 15 εκατοστά και μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν το ένα μέτρο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

Σε τι θέση τοποθετούμε το αλεξανδρινό μέσα στο σπίτι;

Τοποθετούμε το αλεξανδρινό στο σαλόνι ή σε άλλο φωτεινό εσωτερικό χώρο στο σπίτι μας, σε σημείο που να μην δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει καψίματα και να ξεθωριάσει τα φύλλα του αλεξανδρινού. Για να κρατήσουμε έντονο το κόκκινο χρώμα του αλεξανδρινού αποφεύγουμε τις πολύ σκιερές θέσεις που σταδιακά κάνουν τα φύλλα του αλεξανδρινού να χάνουν τη ζωντάνια στον χρωματισμό τους. Το αλεξανδρινό πρέπει να διατηρείται μακριά από ψυχρά ρεύματα και παγωνιά. Το κρατάμε μακριά από τα παγωμένα τζάμια, καθώς και από θερμαντικά σώματα για να αποφύγουμε τη συστροφή του φυλλώματός του αλεξανδρινού που μπορεί να φτάσει μέχρι την πτώση των φύλλων του.

Κλάδεμα ποινσέτιας


Το κλάδεμα γίνεται πάντα μετά το τέλος της ανθοφορίας, γύρω στον Απρίλιο, όταν τα λουλούδια και τα βράκτεια φύλλα μαραίνονται και πέφτουν, ώστε να δυναμώσει η νέα βλάστηση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την εργασία αυτή και να φοράμε γάντια, γιατί οι βλαστοί περιέχουν ένα γαλακτώδη χυμό που προκαλεί φαγούρα. Kλαδεύουμε αφήνοντας 2-3 οφθαλμούς σε κάθε κλαδί.

Κάθε πότε ποτίζουμε και βάζουμε λίπασμα στο αλεξανδρινό;

Σχετικά με τις ανάγκες του αλεξανδρινού σε νερό, κατά την περίοδο των εορτών, ποτίζουμε συνήθως κάθε 4-5 μέρες, αφού στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε το αλεξανδρινό 2 φορές τη βδομάδα ενώ την περίοδο του καλοκαιριού κάθε 2 μέρες. Το αλεξανδρινό δεν χρειάζεται λίπασμα  κατά την περίοδο του χειμώνα. Για αλεξανδρινά που διατηρούμε σε γλάστρα, προσθέτουμε ειδικό υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, μια φορά το μήνα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο, για να διατηρήσει την ανάπτυξη του. Αν το αλεξανδρινό το έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

Πώς θα ανθίσετε το Αλεξανδρινό σας τα επόμενα Χριστούγεννα


Για να πετύχουμε την άνθηση του τα Χριστούγεννα δεν είναι και πολύ απλό. Το Αλεξανδρινό θα πρέπει να συμπληρώσει κάποιες ώρες στο σκοτάδι για να μπορέσει να φτιάξει άνθη και μαζί τους τα κόκκινα βράκτεια φύλλα. Στην Ελλάδα η διάρκεια της ημέρας το Φθινόπωρο και στις αρχές του Χειμώνα δεν είναι τόσο μικρή και έτσι το Αλεξανδρινό ανθίζει αργότερα, δηλαδή στο τέλος του Χειμώνα. Για να επιτύχουμε κατακόκκινο αλεξανδρινό τα Χριστούγεννα, πρέπει να μειώνουμε σταδιακά τις ώρες έκθεσης του φυτού στο φως από τον Οκτώβριο μέχρι και το Νοέμβριο. Αυτό το πετυχαίνουμε σκεπάζοντας με ένα μαύρο πανί το φυτό, 14 περίπου ώρες καθημερινά, για 2 ολόκληρους μήνες. Να έχουμε υπόψη σας ότι οι παραγωγοί ακολουθούν εξειδικευμένες τεχνικές, για να φέρουν τα φυτά σε ανθοφορία ακριβώς την περίοδο των Χριστούγεννων. Εάν δεν θέλουμε να το σκιάσουμε, αφήνουμε τη φύση να πάρει το δρόμο της και δεν απογοητευόμαστε αν το δικό σας Αλεξανδρινό ανθίσει αργότερα.

5 1 Ψήφος
Αξιολόγηση
Λάβετε ειδοποιήσεις για σχόλια
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια