You dont have javascript enabled! Please enable it! ΑΝΙΓΟΖΑΝΘΟΣ, ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό! - Μαντείον

Ο Ανιγόζανθος (Anigozanthos sp.) είναι ένα εντυπωσιακό, καλλωπιστικό φυτό της οικογένειας Haemodoraceae το οποίο ευδοκιμεί ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες όταν εγκατασταθεί σωστά. Με καταγωγή από την μακρινή Αυστραλία και με Ελληνικό όνομα («Άνισος-Ανθός») μπορεί να μεγαλώσει στις Μεσογειακές χώρες σχεδόν χωρίς καμία φροντίδα, ενώ με ελάχιστη προσοχή θα διατηρήσετε το φυτό σας ακμαίο όλο το χρόνο!

Ο Ανιγόζανθος παράγει άφθονα άνθη τους περισσότερους μήνες του έτους, με έντονα χρώματα και μεγάλη διάρκεια ζωής τα οποία εκπτύσσονται μέσα από το γυαλιστερό του φύλλωμα, στη βάση του φυτού. Ως γνήσιο ποώδες είδος δεν παράγει βλαστούς αλλά δημιουργεί ρίζωμα στο έδαφος το οποίο του επιτρέπει να επιβιώνει ακόμα και σε δύσκολες περιόδους ξηρασίας ή κρύου. Βρείτε λοιπόν μια ηλιόλουστη τοποθεσία στον κήπο σας με καλή στράγγιση, φροντίστε να τον ποτίζετε τακτικά με λίγο νερό και μετά το χειμώνα ο Ανιγόζανθος θα σας γεμίζει λουλούδια έως τον επόμενο Νοέμβρη!

Τα φυτά από την Αυστραλία φημίζονται για την ανθεκτικότητά τους και την αντοχή τους στη ξηρασία, ενώ οι απαιτήσεις τους σε φροντίδες είναι πολύ περιορισμένες. Ο Ανιγόζανθος, ως το πιο αντιπροσωπευτικό είδος από την μακρινή αυτή χώρα δεν θα μπορούσε να διαφέρει. Παρόλα αυτά όμως, παρακάτω θα βρείτε μικρά «κόλπα» και συμβουλές για να τον διατηρήσετε εύρωστο και σε συνεχή ανθοφορία.

Υπάρχουν 11 διαφορετικά είδη Ανιγόζανθου από τα οποία έχουν προκύψει όλες οι εμπορικές ποικιλίες που κυκλοφορούν σήμερα. Τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν ιδιαίτερα όμως όλα έχουν μερικά κοινά σημεία: γυαλιστερό λογχοειδές φύλλωμα που εκπτύσσεται από το ρίζωμα στο έδαφος. Δεν έχουν κορμό, όμως από το κέντρο του φυλλώματος αναπτύσσουν ανθοφόρους βλαστούς που φθάνουν από 10-250 εκατοστά ύψος!

Οι εμπορικές ποικιλίες θα μπορούσαν να χωριστούν σε 2 βασικές κατηγορίες με βάση το ύψος αλλά και την περίοδο ανθοφορίας τους. Η πρώτη, δημιουργεί ανθοφόρους βλαστούς ύψους 15-55 εκατοστών, ανθίζει από Φεβρουάριο έως Νοέμβριο και διατηρείται όμορφα σε γλάστρα αλλά και σε καλά στραγγιζόμενα παρτέρια. Χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία ως φυτά που αντέχουν 2-3 έτη στο παρτέρι, αν και σε πολλές περιπτώσεις -ειδικά στα καλά στραγγιζόμενα σημεία με χαμηλό pH- η διάρκεια ζωής τους μπορεί να φθάσει τα 5 χρόνια. Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από ψηλότερες ποικιλίες που ξεκινούν από 1 μέτρο και ξεπερνούν τα 2. Ανθίζουν από Απρίλιο έως Αύγουστο και ο μεγάλος τους όγκος συνήθως επιβάλει την φύτευση στο έδαφος, είτε μεμονωμένα, είτε σε εντυπωσιακά παρτέρια. Η διάρκεια ζωής τους φθάνει τα 7-12 έτη! Αυτή η κατηγορία χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για παραγωγή δρεπτών ανθών, όμως όλες οι ποικιλίες, ακόμα και οι κοντές μπορούν να δώσουν άνθη που θα διακοσμήσουν τα βάζα σας για πολλές εβδομάδες!

Αν αναρωτιέστε πόσο φως χρειάζεται ο Ανιγόζανθος η απάντηση είναι εύκολη: όσο περισσότερο γίνεται καθώς ο ήλιος κάνει τα χρώματα του φυτού σας εντονότερα. Παρόλα αυτά, ο Ανιγόζανθος θα σας εντυπωσιάσει και σε ημισκιερές τοποθεσίες. Το φυτό λατρεύει τον ήλιο για αυτό φροντίστε να δέχεται μερικές ώρες ηλιοφάνειας καθημερινά ώστε να ανθίσει περισσότερο και να διατηρήσει τα έντονα χρώματά του. Αν τα λουλούδια σας φαίνονται λίγο ξεθωριασμένα, αυτό σημαίνει ότι το φυτό σας χρειάζεται περισσότερο φως. Μόλις το βάλετε σε πιο φωτεινή τοποθεσία το χρώμα του θα επανέλθει.

Όταν επιλέγετε να φυτέψετε τα φυτά σας απευθείας στο έδαφος να θυμάστε ότι χρειάζεται καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη (αμμώδες έδαφος ή φύτευση στην κορυφή από κάποιο «σαμαράκι» είναι ιδανικά). Ο Ανιγόζανθος είναι γενικότερα πολύ ανθεκτικός στη ξηρασία, όμως λίγο παραπάνω πότισμα κατά την ανθοφορία θα σας ανταμείψει με περισσότερα λουλούδια. Είναι προτιμότερο να διατηρείτε το έδαφός του νωπό (προσοχή να στραγγίζει και να μην είναι οι ρίζες του συνέχεια σε λάσπη) για να βοηθήσετε στην έκπτυξη περισσότερης βλάστησης, ειδικά όταν τα φυτά παραμένουν σε γλάστρες. Μπορείτε να κάνετε την πρώτη φύτευση όταν βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία το βράδυ θα παραμένει με ασφάλεια πάνω από τους 5°C (συνήθως Μάρτιο στη νότια Ελλάδα). Να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να ανθίζει μέχρι τα πρώτα σοβαρά κρύα. Ο Ανιγόζανθος είναι ανθεκτικός σε ελαφρύ παγετό, δηλαδή μπορεί να επιβιώσει έξω όταν η θερμοκρασία πέσει έως και -5°C για λίγες ώρες. Αν αναμένετε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, μετακινείστε τα φυτά σας σε προστατευμένα σημεία αν είναι σε γλάστρες, ή προστατέψτε τα με κάποιο ειδικό κάλυμμα. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε κατά καιρούς είναι η εμφάνιση σαλιγκαριών καθώς τρέφονται με το φύλλωμα του φυτού σας. Το φύλλωμα του Ανιγόζανθου μπορεί να αρέσει και στα κατοικίδια του σπιτιού, μη σας ανησυχήσει, δεν θα τα βλάψει!

Όσο βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, ο Ανιγόζανθος ακμάζει περισσότερο σε ζεστά και ηλιόλουστα σημεία του κήπου, σε μπαλκόνια ή στις ταράτσες. Μπορείτε να τον μεταφυτεύσετε σε διακοσμητικές γλάστρες, σε ζαρντινιέρες, σε παρτέρια η μεμονωμένα σε σημεία στα οποία θέλετε να προσδώσετε χρώμα. Για να βοηθήσετε τα φυτά σας να διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση, θυμηθείτε να κόβετε τους παλιούς ανθοφόρους βλαστούς κοντά στο σημείο της βάσης τους ώστε να ενθαρρύνετε το σχηματισμό νέων. Να αφαιρείτε νεκρά λουλούδια ή φύλλα για να μπορούν οι νέοι βλαστοί να εμφανιστούν εύκολα από το ρίζωμα του φυτού σας.

Σας προτείνουμε να κόβετε κατά καιρούς μερικούς ανθοφόρους βλαστούς για να διακοσμείτε τα βάζα σας. Κόψτε το λουλούδι κοντά στη βάση του και βάλτε το αμέσως σε νερό. Με λίγη φροντίδα μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από 20 μέρες κομμένο!

Οι περισσότερες ποικιλίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι υβρίδια, δηλαδή δεν παράγουν σπόρους. Είναι εφικτός ο πολλαπλασιασμός του φυτού με κομμάτι από το ρίζωμα, όμως αυτό οδηγεί συνήθως σε χαμηλής ποιότητας φυτά που προσβάλλονται εύκολα από ιώσεις και βακτήρια. Για αυτό το λόγο, εμπορικά ο πολλαπλασιασμός του είδους γίνεται με ιστοκαλλιέργεια, δηλαδή, από έναν ιστό του φυτού, προκύπτουν μέσα σε εργαστήριο χιλιάδες νέα μικρόφυτα υπό ασηπτικές συνθήκες. Στη συνέχεια τα μικρόφυτα αυτά μεταφέρονται σε ειδικό χώρο για δημιουργία ρίζας και εγκλιματισμού και έπειτα μεταφυτεύονται και μεγαλώνουν στην μορφή που τα συναντάμε στα κέντρα κήπου.

ΠΗΓΗ

0 0 Ψήφοι
Αξιολόγηση
Λάβετε ειδοποιήσεις για σχόλια
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια